Ons bezoek aan Zambezi

  • Home
  • Bezoek aan Zambezi

Video's 2023

Reisverslag 2019

Verslag van ons bezoek aan Zambezi

 

Juli 2019

 

Met drie bestuursleden van Stichting Steun de Weeskinderen in Zambezi hebben we Zambezi bezocht: Kalervo Kuokkanen, Trees en Wil Eggenkamp.

Samen met Cora Bakker, Josje en Ada Eggenkamp hebben wij ons project in Zambezi bezocht.

Op 13 juli kwamen we met ons zessen in Zambezi aan. We werden door iedereen hartelijk ontvangen. Zambezi is de hoofdstad van het district Zambezi en ligt aan de rivier de Zambezi.

Mrs Chivunda en Mrs Mwewa werken vanaf het begin voor ons project, dit is nu al bijna 20 jaar.

 

In het kantoortje bekeken we de administratie van de coördinatoren Mrs. Machune Chivunda en Mrs Winfrida Mwewa. Ook Cora Bakker, die zelf eerder  in Zambezi heeft gewoond en gewerkt heeft hierbij geholpen. Alles was prima in orde.

 

In Zambezi huren we een kleine ruimte, die gebruikt wordt als kantoor. Hier komen de caregivers regelmatig om verslag uit te brengen en andere zaken te regelen. Zij helpen met hand en span diensten.

 

In de dorpjes  spraken wij met de caregivers. Zij zijn door de dorpsgemeenschappen gekozen en begeleiden ieder één tot vijf kinderen. Voor hen betalen zij het schoolgeld, de uniformen, leermiddelen enz. Ze houden de schoolgang van de kinderen in de gaten en gaan, als er problemen zijn, met hen, de pleegouders en de school in gesprek. Ze hebben een cursus gevolgd en worden regelmatig bijgeschoold, zodat ze hen werk goed kunnen blijven doen.

De weeskinderen die wij steunen wonen niet alleen in het stadje Zambezi, maar ook in de dorpjes rondom het stadje. Het pleeggezin waarin ze zijn opgenomen is vaak familie. Zij vinden het een normale zaak dat zij de taak op zich nemen om de extra monden te voeden.

 

We hebben al de dorpjes, schooltjes bezocht en met kinderen, verzorgers en leraren gesproken. Het is zo fijn om te zien dat het geld wat gedoneerd wordt goed terecht komt.

In de dorpjes werden we steeds hartelijk ontvangen door de kinderen en hun verzorgers en ook door de leerkrachten van de plaatselijke school. We werden verwelkomd met zang en dans. Er werden toespraken gehouden, zelf geschreven gedichten opgezegd en we kregen vele geschenken. Mensen wilden graag laten zien hoe dankbaar zij zijn. Deze dankbaarheid willen we graag doorgeven aan al onze donoren. Zonder jullie was dit alles niet mogelijk.

Op de foto enkele kerngezonde ex-baby’s uit ons moedermelk project. Naast deze baby’s van met HIV besmette moeders krijgen ook kinderen van wie de moeders gestorven zijn melk via ons project.

 

Ongeveer 100 schoolkinderen worden door ons gesteund . Daarnaast steunen we nog 10 baby’s met babyvoeding. Moeders die HIV positief zijn wordt geadviseerd om vanaf 6 maanden geen borstvoeding meer te geven. Want dan is er het gevaar dat het kind gaat  bijten en dan ook besmet kan raken. Maar niet alle ouders kunnen babyvoeding kopen. Deze moeders worden dan door het ziekenhuis doorverwezen naar ons project.

Veel kinderen van ons project hebben een diploma gehaald. Sommige hebben na de middelbare school een vervolg opleiding gedaan. ( verpleegkundige, onderwijzer, journalist enz.)  Anderen  hebben na het behalen van hun diploma werk gevonden of zijn een eigen bedrijf gestart.

 

We hebben verschillende oud leerlingen gesproken.  Goodwin Kamwana is één van hen. Zijn moeder overleed toen hij 9 jaar was. Daarna is hij bij zijn opa gaan wonen. Nu heeft hij een eigen bedrijf. Hij is getrouwd en heeft vijf dochters.  De oudste gaat nu ook naar school.

We hebben ook enkele officiële bezoeken afgelegd.  De lokale machthebbers waren benieuwd naar ons project. Veel  ontwikkelingsprojecten zijn gestopt en buitenlandse ontwikkelingswerkers  zijn vertrokken. De plaatselijke autoriteiten waren benieuwd naar ons verhaal en zij complimenteerden ons  en onze  Zambiaanse vrijwilligers.

 

We werden ontvangen door de D.C. , het hoofd van het district (de burgemeester), en de vrouw van de chief die zelf niet aanwezig  was.

De reis was een bijzondere  ervaring.  We hebben nogmaals kunnen zien hoe effectief  alles geregeld is. Het werkt; de resultaten zijn duidelijk zichtbaar. Onze eerste leerlingen zijn nu volwassen en op hun beurt kunnen ze anderen in hun dorp  helpen.  Toch blijft onze steun onmisbaar. De armoede blijft, en kinderen blijven voor het behalen van een diploma afhankelijk van onze financiële steun.

Wilt u doneren?

100% van de donatie gaat naar de kinderen

Dit is ons bankrekeningnummer:

NL18INGB0009185305
t.n.v. Stichting Steun aan Zambezi

Bekijk onze projecten

Neem contact op

Steun de weeskinderen in Zambezi

Adres

Cimbaalhof 74
4876 BR, Etten-Leur

Telefoonnummer

076-503197906-13991784

Rekeningnummer

NL18INGB0009185305
ANBI
RSIN/fiscaalnummer: 8102.27.794

E-mail

info@steunaanzambezi.nl

Heeft u vragen of of opmerkingen, neem gerust contact op.
Stuur een bericht naar info@steunaanzambezi.nl of bel naar 06-13991784.