Zambia

Zambia, Zambezi en de bewoners
Tot 1964 was Zambia een Engelse kolonie en heette toen Noord Rhodesië. Het is op een vrij vreedzame wijze onafhankelijk geworden . Sindsdien heeft het land ook weinig conflicten gekend. In buurlanden van Zambia was er geregeld onrust. Zambia heeft door de jaren heen uit verschillende buurlanden vluchtelingen opgevangen.

 

Zambezi is de naam van de grote rivier die stroomt tussen Zambia en Angola en tussen Zambia en Zimbabwe. Het is ook de naam van een klein dorpje in de uiterste noord/west hoek van Zambia dicht bij de Angolese grens.

Het plaatsje heeft enkele duizenden inwoners. Het is een district hoofdplaats en ook het middelpunt van het district. De inwoners uit de omliggende dorpjes komen naar Zambezi voor hun inkopen en tegelijkertijd om hun eigen waren te verkopen.In Zambezi ontmoeten de gebieden van twee volkeren elkaar. Dit zijn de Lunda’s en de Luvale’s. De Luvale’s zijn vooral veehouders en vissers. De Lunda’s zijn veelal kleine boeren, zij verbouwen allerlei gewassen onder meer maïs en cassave.

De vis wordt op allerlei manieren gevangen. Vaak worden fijnmazige netten gebruikt. Het zijn de vrouwen die op deze manier vissen. Deze manier van vissen is niet zonder gevaar. De vrouwen staan tijdens het vissen in het water elk jaar wordt er wel iemand gegrepen door een krokodil.

Er worden vooral kleine visjes gevangen, deze worden ‘kapenta’ genoemd. Zij worden gedroogd en kunnen daarom lang bewaard blijven. De visjes worden helemaal gegeten van kop tot en met staart.

Mensen in Zambezi proberen op verschillende manieren het hoofd boven water te houden. In het straatbeeld zie je verschillende winkeltjes en kleine zaakjes waarin allerlei waar en diensten worden aangeboden.

 

Op het eerste gezicht lijkt het er goed uit te zien, maar het is voor de meeste mensen van Zambezi een leven van dag tot dag. Vandaag weet je vaak niet of je morgen iets te eten zult hebben. Dat men maar een of twee maaltijden per dag kan nuttigen is geen uitzondering. Veel kinderen gaan met een lege maag naar school.

 

In Zambezi zijn veel weeskinderen. Sinds de opkomst van “aids” is het echt schrijnend geworden. Deze weeskinderen verblijven bij familieleden. Bijna elk huishouden verzorgt wel een of meerdere weeskinderen naast de eigen kinderen. Ook grootouders krijgen kinderen van hun overleden kinderen te verzorgen. Voor hen is het extra zwaar. Zij hebben eigenlijk zelf hulp nodig.

Neem contact op

Steun de weeskinderen in Zambezi

Adres

Cimbaalhof 74
4876 BR, Etten-Leur

Telefoonnummer

06-13991784

Rekeningnummer

NL18INGB0009185305
ANBI
RSIN/fiscaalnummer: 8102.27.794

E-mail

info@steunaanzambezi.nl

Heeft u vragen of of opmerkingen, neem gerust contact op.
Stuur een bericht naar info@steunaanzambezi.nl of bel naar 06-13991784.